Etänä Eventillalla – 5 toimivaa käytäntöä etätyöhön

31.08.2022
Jaa

Viimeistään koronapandemia toi etätyön kiinteäksi osaksi työelämää Suomessa ja maailmalla. Toki jo ennen pandemiaa etätyö mahdollistettiin monissa yrityksissä joissain määrin, mutta ei yleensä ilman viikottaisia toimistopäiviä tai painavaa syytä. Nyt, vuoden 2022 syksyn lähestyessä on osassa yrityksistä ryhdytty uudestaan rajoittamaan työntekijöiden etätyömahdollisuutta.

Meillä Eventillalla työnsä saa tehdä sieltä mistä parhaaksi näkee, ja osa tiimistä on valtaosan työpäivistä etänä. Tämä on mahdollistanut paitsi vapautta työntekijöille, myös ihmisten palkkaamisen eri puolilta suomea. Markkinointisuunnitelijamme Vilma tekee töitä kotoaan Jyväskylästä käsin ja vierailee Oulun toimistolla vain silloin tällöin.

Kysyimme Vilmalta, mikä fiilis hänellä on vuoden etätyöskentelyn jälkeen!

Ensinnäkin etätyöt mahdollistivat minulle mieleisen työpaikan, ilman tarvetta muuttaa pois Jyväskylästä. Aluksi kokonaan etänä työskentely vähän jännitti, sillä sosiaalisena ihmisenä on aiempien työpaikkojeni työkavereista tullut minulle läheisiä. Aloittaessani etätöissä Eventillalla, oli minulla takana pari vuotta yliopiston maisteriopintoja pandemian keskellä etänä – itse työn tekemisestä itsenäisesti en siis missään vaiheessa oikeastaan ollut huolissani.

Olen käynyt Oulussa moikkaamassa työkamuja ja vetämässä meidän webinaareja studiolta käsin useampaan kertaan. Toimistolla on aina ihana käydä, ja työporukan näkeminen antaa uutta intoa työntekoon pitkäksi aikaa. Työviikkoni myöskään Jyväskylässä eivät kuitenkaan tunnu yksinäisiltä, sillä Eventillalla on käytössä monia tapoja pitää yhteyttä tiimin kesken myös virtuaalisesti.

Todella toimivaksi havaittuja käytäntöjä etätyön mielekkyyden säilyttämiseen ovat minun kohdallani olleet:

1. Yhteiset virtuaali-kahvitauot

Meillä jokaiseen aamuun kuuluu lyhyt kokoontuminen “saman pöydän ääreen” virtuaalisesti. Toivotamme hyvät huomenet, jutustelemme hetken niitä näitä ja monesti aamulla tulee myös ilmi joitain työasioita, joita kahvitauolta siirrytään hoitamaan. Toisen kahvitauon pidämme yhteisesti iltapäivällä, ja silloin voidaan samalla jutella siitä miten päivä on kullakin mennyt. Kahvitauot eivät ole pakollisia, ja aina osa porukasta on kiireisiä eikä ehdi yhteisille tauoille. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä aina jonkinlainen porukka kokoontuu yhdessä porisemaan kahvikupin ääreen. (Kirjoitinko just porisemaan? Selkeästi liikaa on tullut juteltua oululaisten kanssa…)

2. Toimiva ja monipuolinen työchat

Jotta etätyöntekijä ei synkkänä syyspäivänä kotona vaivu yksinäisyyteen, on muun tiimin oltava aidosti tavoitettavissa silloin kun apua, ideoita tai muuta kaivataan. Meillä käytetään tiimin sisäiseen viestintään Slackia, missä onkin päivän mittaan aina paljon viestintää – tärkeää ja ei niin tärkeää. Slackiin voi luoda useita eri kanavia ja meillä on siellä käytössä työhön liittyvien kanavien lisäksi mm. off-topic kanava kaikelle ei-työasialle ja food kanava ruokaintoilua ja reseptien jakoa varten. Ehdottoman tärkeitä ovat myös slackin gif:it ja tiimin itse luomat reaktiot, joita voi muiden viesteihin klikkailla.

3. Viikottaiset isommat ja pienemmät palaverit

Tässä vuoden aikana on tullut todettua, että toimivasta chatista huolimatta jotkut asiat on vaan nopeampi ja fiksumpi hoitaa varaten niille erillinen aika kalenterista. Sovitut hetket eri tiimin jäsenten kanssa on etätyöntekijän parhaita kavereita, eikä jokaiselle palaverille tarvitse olla mitään valtavan isoa teemaa läpikäytäväksi. Juoksevien asioiden hoitoon varatut puolituntiset tehostavat työntekoa, kun ei ole sitä mahdollisuutta että menisi koputtamaan työkaverin oveen ja juttelemaan asiat läpi spontaanisti.

4. Minitaukojen salliminen

Joo on peräti kaksi yhteistä kahvitaukoa, mutta pikkuiset tauot työnteon keskellä ovat aivan yhtä tärkeitä kuin isommatkin! Meidän toimistolla työnteko taukoaa sen isompia miettimättä monta kertaa pieneksi hetkeksi päivän aikana – työkaverilla on joku hyvä juttu kerrottavana, tuoretta kahvia on keitetty tai joku kaipaa nopeaa mielipidettä tekemäänsä hommaan. Yksin kotona työskennellessä näin ei ole, vaan pienet tauot pitää ihan itse luoda. Olen todennut, että itselleni paras pikkutauko sisältää pyörähdyksen pihalla, vaikka sitten vain viemässä roskat. Tauottamalla työpäivä ei käy yksinkään liian puuduttavaksi.

5. Joustavan työajan hyödyntäminen

Koen työnteon helpoimmaksi, kun aikataulutan valtaosan työpäivistäni 8-16 välille, jolloin muukin tiimi valtaosin tekee hommia. Eventillalla työskennellään kuitenkin joustavasti ja joustojen hyödyntäminen tuo vaihtelua päiviin. Ei ole maailmanloppu, jos kaverin kanssa lounaalla vierähtääkin puolen tunnin sijasta tunti – päivää voi aina hieman jatkaa iltapäivästä tai tasata työtunnit seuraavan viikon aikana. Erilaisia aikataulutettuja menoja, kuten lääkäriaikoja, hevosten kengityksiä tai koiran fysioterapiaa ei myöskään tarvitse väkisin koittaa saada toimistotyöajan ulkopuolelle, jolloin aikoja on vähiten tarjolla.

Etänä työskentely siis onnistuu varsin mainiosti, kunhan viestintään työporukan kesken on hyvät välineet ja toimivat tavat. Ja kyllä, on näistäkin työkavereista tullut ihan yhtä tärkeitä kuin aiemmistakin – helposti jaksaa herätä pilkkopimeänä talviaamunakin auton rattiin neljän tunnin ajomatkaa varten, kun tietää pääsevänsä ihan livenä tapaamaan ❤️

Kysyttävää?

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.